Dat verwacht je niet 😉

Het is 2016 en tijd voor de spannendste vraag uit mijn workshop.

Het is de laatste vraag die ik stel na een sessie van twee uur.


“Wat heb ik fout gedaan vandaag?”.


Ik zwijg.


De groep ook.


30 mensen wachten af tot iemand anders als eerste reageert.


De stilte begint ongemakkelijk te worden maar nog niet pijnlijk.


Hé, kijk eens. Daar gaat een hand voorzichtig omhoog.


Ik had wat meer humor verwacht. In de aankondiging stond dat je gepensioneerd comedian bent. Ik heb zeker een paar keer goed gelachen maar ik had tranen over mijn wangen verwacht.


Mijn mondhoeken krullen omhoog en ik bedank de mevrouw voor haar feedback.


Na afloop neem ik de sessie door met een collega trainer die vandaag aanwezig is om tips te geven.


Deze collega is een echte vakidioot op het gebied van training en ontwikkeling. Meerdere keren vloog hij naar de Verenigde Staten om daar congressen bij te wonen over het vak.


Hij feliciteert mij met deze mooie les.


Zijn advies is om voorafgaand aan een sessie de verwachtingen van de groep op een flip over te schrijven zodat ik ze kan afstemmen op mijn programma.
Verwachtingen afstemmen kwam afgelopen week weer voorbij toen ik een masterclass zat te bekijken over wat jij kan leren van de Italiaanse Maffia als het gaat om het leren van fouten.


Die masterclass is speciaal gemaakt door Jan Joost kroon, auteur van de bestseller van Capo tot CEO, voor de leden van mijn online programma FaalFlix.


In een sessie van een klein uurtje krijgt je lekker veel tips over samenwerken, omgaan met fouten en het aanspreken van collega’s op dingen die mis gaan.
Een van de tips gaat over verwachtingen managen. Als je goed afspreekt met elkaar over hoe jullie gaan samenwerken en dan is het aanspreken op fouten daarna ook eenvoudiger.


Dat is dus mijn tip van deze week. Ga jij aan nieuwe project beginnen? Een nieuwe werkdag? Een nieuw iemand aannemen?


Stem van tevoren de verwachtingen goed af.


Dat kan een hoop gelazer voorkomen.


De masterclass van Jan Joost is alleen te bekijken voor de leden van FaalFlix. Dat is mijn online programma dat alleen te volgen is voor teams en organisaties.


Door het volgen van dit online programma zet je het leren een jaar lang stevig op de kaart.


Je krijgt 7 masterclasses vanuit mij waarin ik je exact vertel wat je allemaal kunt doen om openheid over fouten te creëren. Daarnaast voeg ik regelmatig inspirerende gastsprekers toe.


Een klant van mij is nu echt gave dingen aan het doen naar aanleiding van dit programma.


Recent had ik nog een meeting met een aantal deelnemers en na afloop voelde ik me als een vader die zijn zoontje voor de eerste keer zelfstandig ziet fietsen.
Het is serieus echt zo tof wat zij aan doen zijn.


Misschien deel ik daar binnenkort nog meer over.


Wil jij ook een jaar lang met mij aan de slag? Kijk dan even bij FaalFlix en stuur me een berichtje dat je interesse hebt.