Nieuwe skills downloaden

Heb je de film The Matrix weleens gezien? In deze filosofische actiefilm heb je een scène van nog geen dertig seconden die echt heel vet is.
 
Op een gegeven moment staan de hoofdrolspelers Neo en Trinity op het dak en willen ze vluchten in een helikopter.
 
Neo vraagt aan Trinity: ‘Kun jij vliegen met dat ding?’ Trinity doet vervolgens op een te coole manier haar zonnebril af en spreekt de legendarische woorden: ‘Nog niet.’
 
Vervolgens belt ze eventjes met een operator die Tank heet. ‘Tank, ik heb een pilotenprogramma nodig voor een B 2-12 helikopter.’ Binnen vijf seconden downloadt Tank het programma in het brein van Trinity en vliegt ze weg in de helikopter.
 
Toen ik die scène zag, dacht ik meteen: ‘Wow, dat wil ik ook kunnen! In vijf seconden een nieuwe vaardigheid in mijn hoofd downloaden.’
 
Een hoop mensen zullen dat denken als ze die scène zien en vervolgens gaan ze weer verder met hun leven. Alleen beseffen ze het volgende niet. Het is altijd mogelijk om nieuwe dingen in je hoofd te downloaden. Het duurt alleen wat langer dan vijf seconden.
 
Je moet er tijd en geld in investeren. Na even zoeken op internet kwam ik tot de ontdekking dat het ongeveer 20.000 euro kost om je pilotendiploma te halen.
 
Mocht dat te veel zijn dan kun je ook voor 300 euro een introductie boeken waarin je leert opstijgen, een stukje vliegen en weer landen. Te gaaf voor woorden, toch?
 
Haar antwoord, NOG niet, vind ik ook geweldig. NOG niet is het stapje van iets niet kunnen naar iets wel kunnen.
 
Het is de groeimindset in haar puurste vorm. Vaak zeggen mensen: ‘Ik kan dit niet’, ‘Dit is nu eenmaal mijn niveau’ of ‘Ik ben hier niet zo goed in’. Als je daar het woordje NOG tussen zet krijg je dit: ik kan dit NOG niet, dit is NOG mijn niveau of ik ben hier NOG niet zo goed in.
 
In een TED Talk beschrijft Carol Dweck, professor psychologie, dat ze een radicale verandering heeft bereikt met een school in Amerika. Bij deze school hebben ze onvoldoendes ingeruild voor een NOG niet.
 
Je kreeg dus je proefwerk niet meer terug met daarop het woord ‘onvoldoende’, maar met een ‘NOG niet’ erop. Ze zijn aan de slag gegaan met het bijbrengen van een groeimindset bij de kinderen. De school stond in een arme wijk waarin veel kinderen weinig geloof in zichzelf hadden.
 
Door het bijbrengen van een groeimindset ontwikkelden de leerlingen zich en kregen daarmee meer zelfvertrouwen. Uiteindelijk heeft de school zich ontwikkeld van één van de slechtste scholen van Amerika tot één van de beste.

Wil je leren hoe je als team een groeimindset ontwikkeld?

Kijk dan eens bij  online workshops & lezingen of bij Online aanbod.