Gooi die heupen los

Verleden week kwam ik het fenomeen Hell Week weer eens tegen. Hell Week is de zwaarste week tijdens je training als commando.

Een oud-commando uit Noorwegen heeft dit concept vertaald naar een Hell Week voor ons gewone mensen.

In één week vlieg je behoorlijk uit je comfortzone en ga je ontdekken dat je stiekem veel meer kunt dan je denkt.

Nieuwsgierig als ik ben kocht ik het boek en ging er eens flink in snuffelen. Een van de opdrachten is vastleggen waar je energie van krijgt en wat energie kost. Dit deed me denken aan een training die ik in 2018 volgde.

Ik liep toen over gloeiendhete kolen van meer dan 1000 graden en kwam helemaal tot rust in een ijsbad. Tijdens de presentaties knalden ze regelmatig de muziek lekker aan en gooide iedereen even flink de heupen los.

Het mooie aan in beweging komen is dat je mentaal zo scherp als een mes blijft gedurende de hele dag. Gewoon door even twee minuten flink te springen of te dansen.

Ik ging al vaak even vijf minuten wandelen na een sessie van veertig minuten werken. Nu besloot ik dit eens te proberen: twintig tot dertig minuten vol focus aan een taak werken en daarna een break nemen van vijf minuten.

Eerst ging ik twee minuten een Wim Hof-ademhalingsoefening doen om vervolgens de voetjes van de vloer te gooien. (Mag je trouwens voetjes zeggen als je maat 47 hebt? 😉)

Ik stond te hakken op de Party Animals, te boksen op Eye of the Tiger, en… nu komt het. Zit je er klaar voor? Het volgende durf ik bijna niet te delen. Het is echt te gênant voor woorden. Het voelt een beetje als muzikaal uit de kast komen…

Ik ging helemaal los op Oya Lélé van K3. Ik vind dat nummer zo geweldig! 🤭

Serieus, dit is geen grap. Ik stond te springen en te schudden met mijn billen.

Ik voel serieus een lichte gêne nu ik dit schrijf. Tijdens het dansen doe ik ook de gordijnen dicht, want stel je eens voor dat de mensen op straat mij los zien gaan. 😮 Het liefst sta ik in de gang met het licht uit. 😊

Ik blijf het onderwerp schaamte interessant vinden. Daarom ben ik mezelf er ook in gaan verdiepen de laatste jaren. De angst voor schaamte is namelijk één van de redenen waarom mensen fouten delen zo lastig vinden.

Ze zijn bang om uitgelachen te worden. Ze zijn bang dat collega’s hen dom vinden. Ze zijn bang dat het tegen hen gebruikt gaat worden, en alleen al bij het denken aan deze dingen krimpen ze ineen.

Vaak kloppen deze gedachten niet. Tijdens workshops en lezingen vraag ik vaak aan mijn deelnemers hoe ze naar iemand kijken die een fout deelt. Weet je wat ik dan hoor?

‘Wat dapper!’

‘Wow, wat een lef!’

Daarom vind ik het zo belangrijk dat we het delen van fouten belonen. Geef je collega een compliment als die persoon een fout deelt. ‘Tof dat je dit deelt! Ik vind het dapper!’ Mensen leren dan dat lef gewaardeerd wordt.

Wil je meer leren over omgaan met schaamte? Check dan deze TedTalk van Brené Brown over kwetsbaarheid, schaamte en lef. Of lees één van haar boeken.

In haar boek stond deze quote over moed, lef hebben en fouten maken.

‘Het is niet de criticus die ertoe doet; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, wiens gezicht besmeurd is met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt, die keer op keer tekortschiet… die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse prestatie kent, en als het tegenzit, en hij faalt, in elk geval faalt terwijl hij grote moed heeft getoond. – Theodore Roosevelt’

Ik zal alvast de grootste les uit het boek met je delen. Schaamte gaat weg door het te delen en door de empathie van de persoon waar je het mee deelt.

Daarom vind ik het delen van fouten zo belangrijk. Bovendien geef je jouw collega’s een cadeautje, omdat ze kunnen leren van jouw fout.

En je geeft jezelf een cadeautje: jouw schaamte wordt minder of verdwijnt zelfs helemaal.

Wil jij stappen zetten naar radicale openheid over fouten, tegenslagen en mislukkingen zonder dat je bang hoeft te zijn dat het tegen je gebruikt kan worden? Kijk dan even bij Workshops & Lezingen of bij Online aanbod.