5 signalen dat jouw team niet psychologisch veilig is

5 signalen dat jouw team niet psychologisch veilig is

Soms lijkt een team perfect te functioneren. Iedereen doet z’n werk, de sfeer is prima, er zijn weinig conflicten. En toch… is er iets wat schuurt. Geen zichtbare brand, maar een soort sluimerende stilte. Dat is vaak het eerste signaal van een gebrek aan psychologische veiligheid.

Herken je één of meer van deze signalen? Dan is het tijd om dieper te kijken.


1. Er wordt weinig of geen feedback gegeven

In een veilig team wordt feedback niet gezien als aanval, maar als groeikans. Als niemand ooit zegt wat beter kan – of alleen maar vaag blijft (“het gaat goed hoor”) – dan is de kans groot dat mensen zich niet vrij voelen om zich uit te spreken.

🔹 Let op: het gaat hier niet om of mensen vriendelijk zijn. Het gaat erom of ze eerlijk durven zijn.


2. In vergaderingen is het altijd stil – of spreekt steeds dezelfde

Als je tijdens overleggen vaak dezelfde mensen hoort, en anderen vooral zwijgen of knikken, is dat een belangrijk signaal. Stilte betekent niet altijd instemming. Soms betekent het: “Ik voel me hier niet veilig genoeg om iets te zeggen.”

Een team waarin psychologische veiligheid ontbreekt, houdt zich vaak stil om geen fouten te maken, niet dom over te komen of geen “gedoe” te veroorzaken.


3. Fouten worden verzwegen of verbloemd

Iedereen maakt fouten. In een veilig team worden die open gedeeld, zodat anderen ervan kunnen leren. In een onveilig team worden fouten verstopt, gladgestreken of pas laat (als het écht misgaat) besproken.

🔹 De angst voor schuld of gezichtsverlies zorgt dat mensen kiezen voor veiligheid boven transparantie.


4. Er wordt geklaagd aan de koffiemachine, maar niet aan tafel

Is er onvrede die alleen in de wandelgangen wordt gedeeld? Dan is dat vaak een teken dat het formele gesprek als “niet veilig” wordt ervaren. Mensen voelen zich dan wél vrij onderling, maar niet in het team als geheel – en zeker niet tegenover leidinggevenden.

Dat is zonde. Want het zorgt ervoor dat spanningen blijven hangen, in plaats van opgelost te worden.


5. Nieuwe ideeën komen moeizaam op gang

Als het stil blijft als je vraagt: “Heeft iemand nog een suggestie of idee?” — dan is dat niet per se luiheid of desinteresse. Het kan ook betekenen dat mensen bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren. Bang voor kritiek. Bang om afgewezen te worden.

In een psychologisch veilig team worden ideeën gewaardeerd, ook als ze niet direct uitvoerbaar zijn. Daar durven mensen creatief te denken, hardop te twijfelen en samen te bouwen.


Wat kun je doen als je deze signalen herkent?

Het begint met openheid. Benoemen wat je ziet. Vragen stellen in plaats van invullen. En vooral: als leider of collega het voorbeeld geven.

Psychologische veiligheid bouw je niet met één gesprek of training. Het vraagt aandacht, leiderschap en soms ook moed. Maar de winst is groot: meer vertrouwen, meer eerlijkheid, meer groei.


Wil jij je team hierin verder brengen?

Als spreker over psychologische veiligheid help ik teams en leiders om deze signalen niet alleen te herkennen, maar ook om ze om te buigen. Met lezingen die inspireren én activeren.

👉 Nieuwsgierig naar een Keynote, Lezing of Workshop over psychologische veiligheid? Check dan deze pagina. 

👉 Neem meteen contact op om een boeking te plaatsen of om kennis te maken.