Dansen met Donny
Quizvraag:
Je voelt jezelf totaal niet op je gemak op de dansvloer.
Wat doe je?
A: Je blijft lekker aan de kant zitten.
B: Je verhoogt je zelfvertrouwen door aan de alcohol te gaan.
C: Je ontwikkelt een dansvoorstelling waarin jij 5 kwartier alleen op het podium danst.
99,999 procent van de mensen kiest voor A of B.
Tenzij je Donny Ronny heet, voorheen bekend als Stefano Keizers. Dan ga je dus het theater in met je eigen dansvoorstelling.
Ik heb de show gezien en ik heb er van genoten, ook omdat het mij flink aan het denken heeft gezet.
Zo doet het mij denken aan het fenomeen Exposure Therapy. Dat is een methode om jezelf bloot te stellen aan hetgeen je bang voor bent om zodoende te ervaren dat de angst vaak onterecht is.
Een mooi voorbeeld is Jia Jiang die 100 dagen achter elkaar afwijzing opzocht om zo de angst voor afwijzing te los te laten. Mocht je Jia nog niet kennen, check vooral zijn TedTalk die inmiddels meer dan 6 miljoen keer is bekeken.
Het doet mij ook denken aan het begrip neuroplasticiteit. Wat is het? Het is een woord dat 21 punten krijgt bij scrabble 😉
En het is het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen door veel te oefenen en nieuwe dingen te leren. Vanwege het oefenen en nieuwe dingen leren ontwikkel je nieuwe verbindingen.
Zie het als het aanleggen van een nieuwe weg in je brein. Aan het begin is het nog zo’n klein pad in de jungle waar je jezelf doorheen moet ploeteren met een kapmes. Maar na heel veel oefenen is het een stevige Duitse Autobahn geworden.
Wat is de link tussen neuroplasticiteit en dansen?
Er is veel onderzoek gedaan naar ritmegevoel. Deels is het aangeboren, maar voor een groot deel is ritmegevoel ook te ontwikkelen.
En wat kan jij hier nu mee op de werkvloer?
Combineer neuroplasticiteit en exposure therapy als jij wat nieuws gaat leren.
👉 Als je op ontdekkingsreis gaat door AI land.
👉 Als jouw manier van werken ineens radicaal anders wordt.
👉Als je voor het eerst een managementfunctie krijgt.
Het is normaal dat je het spannend vind. Het is normaal dat je fouten gaat maken. Het is ook normaal dat het veel moeite kost aan het begin.
Juist door het te doen, te ervaren en door fouten te maken ontwikkel jij jezelf.
Leuk dat je deze blog gelezen hebt. Wil je dat ik kom spreken op jouw evenement? Check dan deze pagina of stuur even een berichtje via mijn contactpagina.