Heb jij zicht op de faalkosten in jouw organisatie?

Rond half drie in de nacht kom ik thuis met een gezellig aantal glazen bier achter mijn kiezen. Het is ergens rond 2010 en ik woon met twee huisgenoten in een afgeragde anti-kraak woning. 

Op het moment dat ik de huiskamer binnenkom zie ik een stopcontact en herinner ik me dat ik die nog zou vervangen. 

Laat ik dat nu maar doen!

Twintig seconden later steek ik per ongeluk de schroevendraaier in het stopcontact. Een harde knal inclusief een paar vonken volgt. Als een klein meisje begin ik hysterisch te gillen alsof er net een muis voorbij komt.  

Binnen 3 seconden staat mijn huisgenoot naast mij: “😡Gast, wat doe jij nou weer😡?” 

“Ikke…hik..moest…nog even..euh…hik…”

Hij zet de stroom er weer op en stuurt mij naar bed. 

In de jaren die volgen zet ik mijzelf nog een paar keer bijna onder stroom en bouw ik een diepgaande vriendschap op met de verbanddoos. 

Als het gaat om techniek en dingen die fout gaan, moet ik altijd aan het begrip faalkosten denken. Dit is afkomstig uit de bouwwereld. Het zijn alle kosten die je maakt omdat dingen niet gaan zoals gepland. 

Denk aan extra kosten van materiaal en personeelskosten omdat zaken niet geleverd worden zoals afgesproken. Deze faalkosten kunnen enorm oplopen. Sommige onderzoeken spreken van 5% van omzet en andere onderzoeken spreken weer van 20% van de omzet. 

Laten we het concept faalkosten is vertalen naar jouw werk. Heb jij zicht op wat de faalkosten zijn in jouw organisatie? 

  • Wat kost het aan tijd en geld als projecten vertraging oplopen? 
  • Wat kost het als iemand ziek uitvalt vanwege te hoge werkdruk?
  • Wat kost als je een klant verliest omdat je een fout niet goed oplost? 

Het is leuk om daar eens wat dieper over na te denken. En aan de andere kant ook wat het oplevert als je maximaal leert van fouten. 

Dit is tevens het onderwerp van een nieuw hoofdstuk dat ik aan mijn boek SuperFalen ga toevoegen. 

De planning is dat rond 1 december 2024 een nieuwe versie uitkomt. Mocht je dus nog een leuk boek zoeken voor het kerstpakket, stuur even een berichtje.