Prestatiedrugs?

Komt een land bij de dokter.

Dokter: Dag Nederland. Wat kan ik voor u doen?


Nederland: Een hoop van mijn inwoners zijn ziek!


Dokter: Wat scheelt er aan?


Nederland: Bizar veel mensen gaan gebukt onder prestatiedruk. Ze blijven maar door rennen en vallen massaal uit met burn-out klachten.


Even spontaan een kopje koffie doen zit er bij veel mensen niet in omdat hun agenda ramvol zit.


Ook mogen ze niet falen van zichzelf wat nog meer prestatiedruk oplevert.


Dokter: Ik hoor het al. Uw inwoners zijn massaal verslaafd aan prestatiedrugs.


Nederland: Prestatiedrugs?


Dokter: Ja, dat is nieuw. Mensen die verslaafd zijn aan prestatiedrugs hebben een ongezonde neiging tot rennen, vliegen en aan de wereld laten zien wat ze allemaal bereikt hebben.


Dat is er langzaam ingeslopen de laatste 30 tot 50 jaar. Daarvoor vertelde het geloof nog mensen hoe ze een goed leven konden leiden. Het verhaal van de tien deugden!


Alleen zijn veel mensen van het geloof afgestapt en is uw land veel individualistischer geworden. Uw inwoners hebben nu het idee dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun geluk.


Dat is heel leuk als alles goed gaat, maar het is ook van toepassing als je onderuit gaat. Als je faalt is het ook je eigen schuld.


Nederland: U heeft gelijk dokter. Heeft u nog tips hoe ik mijn inwoners kan af laten kicken van de prestatiedrugs?


Dokter: Jazeker!


Probeer het leven te bekijken als één groot experiment. Bij een experiment kan je eigenlijk niet falen. Beeld u dit eens even in: Een inwoner van u is 25 jaar en heeft totaal geen idee welke kant hij/zij/hen op wil in het leven.


Dat kan je als probleem ervaren. Het kan ook een prachtig begin zijn van een ontdekkingsreis.


Deze persoon kan een jaar lang allemaal nieuwe dingen uit gaan proberen. Hoe zou het zijn als deze persoon 52 weken lang elke week een dag stage gaat lopen bij de meest uiteenlopende beroepen?


Pinguin Verzorger in Artis, verpleegkundige, politieagent, accountant, bakker, fietsenmaker, docent, psycholoog, content marketeer, hypotheekadviseur, vuilnisophaler of personal trainer?


Na elke dag stage lopen schrijft deze persoon een blog op LinkedIn over wat heel leuk was en wat er niet zo leuk was.


Na een jaar kan die persoon zelfs een boek over uitbrengen waarmee die persoon weer andere mensen kan helpen die hetzelfde probleem ervaren.


Door het wekelijks bloggen bouwt deze persoon zelfs een publiek en netwerk op waardoor de banen waarschijnlijk voor het oprapen liggen.


Nederland: Geweldige tip dokter! Nog meer tips?


Dokter: Probeer eens vaker wat rust te pakken. Lekker lummelen. Agenda leeg houden en een wandeling maken of een beetje dom uit het raam kijken.


En – en nu komt het – besef dat je waarschijnlijk nog genoeg tijd hebt om alles rustig uit te zoeken in het leven.


Als je nu 20 bent is de kans groot dat je tot level 90 gaat komen. Je hebt nog 70 jaar om dingen te verkloten of failliet te gaan met je start-up.


Neem je tijd. Het hoeft niet allemaal nu.


Nederland: Ik begin fan te worden van u dokter! Heeft u nog één goede laatste tip? Een lekkere uitsmijter?


Dokter: Nou vooruit dan. Vrijdag 2 juni van 19.00 uur tot 00.30 uur is er een mooi festival waar u iedereen heen kan sturen die verslaafd is aan prestatiedrugs. Het FaalFestival in TivoliVredenburg in Utrecht.


Nederland: Klinkt goed. Wat kan ik daar verwachten?


Dokter: Ik zal een stukje voorlezen van de site:


Ga het experiment aan, lach om je eigen fouten en leer om je imperfecties en mislukkingen in te zetten voor een mooiere wereld.

Splinter Chabot gaat in gesprek met Tim Hofman over mannelijke kwetsbaarheid, en praat met Gregory Sedoc en Irene Schouten over de prestatiedruk die zij als topsporter ervaren. Onder leiding van Dzifa Kusenuh nemen we de verschillende elementen van de prestatiemaatschappij onder de loep.


Joy Delima scheidt feiten van fabels over ons seksleven, Thijs Launspach leert je de ratrace te relativeren, Dan Hassler-Forest neemt de invloed van social media onder de loep en Tatjana Almuli en Hui-Hui Pan relativeren ons schoonheidsideaal.


Verder geeft Francine Oomen jou survivaltips om de prestatiegeneratie te overleven, en ga je onder leiding van een singlecoach op de slechtste date ever in
Het Stuntelend Speeddate Café. Ben je na al die verhalen klaar om je eigen fouten te delen?


Onder leiding van Andries Tunru en Richard Roling klim jij op het podium van de Hall of Shame, en luister je naar de ervaringen van andere festivalgangers.


Nederland: Dank je wel dokter. Ik vond het een mooi gesprek! Waar bestel ik kaarten?

Dokter: Graag gedaan! Dat kan via deze link.