Gewoon even 10 tips

Vandaag een simpel maar duidelijk bericht. Gewoon tien tips.

Dan nu de TIEN TIPS. 

1️⃣ Poets de schuldvraag weg. Op zoek gaan naar de dader is zinloos. In de luchtvaart hebben ze de regel: Wij vinden leren belangrijker dan straffen. Concreet betekent dit:  Open het gesprek door te vragen WAT er fout ging in plaats van WIE het fout heeft gedaan.

2️⃣ Beloon het toegeven van fouten. Let op! Beloon het toegeven dus en niet de fout zelf. Op die manier train je mensen dat het delen van fouten goed is en ze niet bang hoeven te zijn voor de gevolgen.

3️⃣ Kijk naar de wereld vanuit een leerperspectief. Als je focust op leren dan zijn fouten juist waardevol.

4️⃣ Zorg dat je een vaste plek of een vast moment hebt om fouten te delen. Zoals een koffie verkeerd moment, een blog of een faalmuur. Dit verlaagt de drempel om fouten te delen.  

5️⃣ Spreek je uit als management. Niet 1 keer per jaar tijdens de kerstborrel maar elke week via verschillende kanalen. In één op gesprekken, via de nieuwsbrief of in je dagelijkse blog

6️⃣ Maak het proberen belangrijker dan het resultaat. Kom je niet in actie omdat je te bang bent om te falen? Maak “in actie komen” het doel. Als jij een poging gewaagd hebt, dan is de actie geslaagd, ongeacht het resultaat.

7️⃣ Wees aardig voor jezelf. Spreek met dezelfde liefde naar jezelf als je doet bij je beste mattie. Sterker nog: Schrijf een kort briefje met aardige woorden naar je bestie en lees die voor aan jezelf als je gigantisch aan het falen bent.

8️⃣ Je hebt geen invloed op wat je overkomt. Wel hoe je er mee omgaat. Concreet betekent dit: Kijk naar de wereld vanuit een Ja-en perspectief. Kijk wat er WEL mogelijk is en waar je wel invloed op hebt. 

9️⃣ Laat alle stafafdelingen meedenken om te kijken welke bijdrage zij kunnen leveren aan het creëren van een open foutencultuur. HR kan alle instrumenten tegen licht houden. Spreek je uit in vacatureteksten en laat het management een fout delen tijdens de introductie. Communicatie kan helpen om fouten te delen via de communicatiekanalen. 

1️⃣0️⃣ Deel je fouten. Geef ze ruiterlijk toe en schuif ze niet onder het tapijt. Dit verbetert de onderlinge relaties en jullie gaan veel meer leren en dus beter presteren.