3 cadeautjes

Ik ga een geheimpje met je delen! Niet doorvertellen hoor…
 
Regelmatig krijg ik na afloop van een workshop of lezing cadeautjes in de vorm van bloemen of een fles wijn. Bij de fles wijn maak ik altijd een grapje: “Lekker voor terug in de auto😉”.

Om eerlijk te zijn: Ik drink bijna nooit alcohol en bloemen gaan soms stuiven en dan moet ik weer niezen. Daarom geef ik bijna altijd die cadeautjes weer door aan vrienden.
 
Op een gegeven moment had een vriendin in één maand vier keer bloemen gehad en bijna een doos wijn! Ik ben altijd wel dankbaar voor de cadeautjes. En die dankbaarheid geef ik weer door aan vrienden.
 
Op die manier zijn er drie mensen blij. De opdrachtgever omdat die een cadeautje uitdeelt, ik ben blij want ik kan vrienden weer blij maken en mijn vrienden zijn weer blij omdat ze een cadeautje krijgen.
 
Zo werkt het ook als je een fout deelt op de werkvloer. Door een fout eerlijk toe te geven deel je maar liefst drie cadeautjes uit.
 
Cadeau 1: Je helpt jezelf
Door een fout te delen wordt de schaamte minder of verdwijnt deze zelfs. Misschien krijg je door het delen en de reactie van de collega’s zelfs een geheel nieuw perspectief op de situatie.

Cadeau 2: Je helpt je collega’s
Als jij een fout deelt, dan deel je ook een leermoment. Je collega’s hoeven dezelfde fout dan niet nog eens te maken.
 
Cadeau 3: Je helpt je team of de organisatie
Het delen van fouten draagt bij aan een betere sfeer, de psychologische en fysieke veiligheid en het levert ook nog eens keihard knaken op.
 
Dus: Schuif die fouten niet onder het tapijt, maar gooi ze op tafel. Op die manier deel je meer cadeautjes uit dan de kerstman.

Wil je 50 tips over hoe je die openheid kunt creëren? Check dan www.SuperFalen.nl