Zo sta je in de krant

Ik ben enthousiast. Ik kwam iets tegen wat ik echt tof vind. Daarom ga ik het met je delen. Als jij dit voorbeeld kopieert kan het een enorme impact hebben op de psychologische veiligheid van jullie team.

Met psychologische veiligheid bedoel ik dat mensen zich durven uit te spreken zonder bang te hoeven zijn voor eventuele gevolgen. Als zij bijvoorbeeld een fout maken, dan durven ze naar voren te stappen en hun mond open te doen.

Gemeente Amsterdam heeft echt iets gaafs neergezet als het gaat om leren van fouten: hun personeelsblad staat deze keer volledig in het teken van fouten maken en daarvan leren. De naam van dit themanummer is Goet Foud.

In verschillende artikelen duiken ze in het maken en leren van fouten. Zo heb je de Kater na de flater waarin zeven mensen delen welke fouten ze hebben gemaakt en wat ze geleerd hebben.

In weer een ander artikel deelt een organisatieadviseur over het foutenfestival dat zij georganiseerd hebben. Mensen gingen daar in gesprek over fouten die ze gemaakt hadden zonder te oordelen. Na afloop waren de deelnemers nader tot elkaar gekomen.

Dat is iets wat ik erg herken uit mijn workshops. Het delen van fouten kan heel eng zijn. Die kwetsbaarheid zorgt ervoor dat er onderling meer begrip en waardering voor elkaar komt. Het vergroot de veiligheid in teams. Zo maak je de drempel om fouten te delen lager.

 Jij kunt zelf ook een magazine of krant uitbrengen in jouw organisatie. Laat hierin zeker de directie en leidinggevende aan het woord in bijvoorbeeld het voorwoord.

 Want weet je waarom mensen vaak bang zijn om fouten te maken?

 Het kan tegen je gebruikt worden. Juist deze angst moet je proberen weg te nemen als management. Deel daarbij een voorbeeld van iets wat misging in jouw carrière en welke les je daaruit hebt gehaald. 

Het uitbrengen van een krant of magazine heeft nog een groot voordeel. Je kunt het jaren inzetten voor andere doeleinden.

 👉 Gebruik het in je werving- en selectiecampagne

👉 Deel de losse artikelen op je intranet

👉 Stop het in het welkomstpakket voor nieuwe medewerkers

👉 Stuur het naar je klanten of andere stakeholders zodat zij je beter leren kennen

👉 Gebruik de krant om corrigerende tikken uit te delen aan collega’s als ze fouten maken (niet doen, dit is een grapje 😊) 

Het uitbrengen van een krant is één van de vele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat mensen zich veilig voelen om fouten te delen. Je veilig voelen in het team heeft een enorme impact. Als dat goed geregeld is, kun je echt gaan vliegen.

Wil je ontdekken wat je nog meer kunt doen om je team vleugels te geven? Wil je meer ontdekken over het leren van fouten? Kijk dan bij Workshops & lezingen of bij Online aanbod.

Je treft de krant hier aan.