Haha, wat een anekdote zeg :)

‘Zeg Frank, hoe kom jij deze dagen door?’ Een vraag die ik steeds vaker krijg.
 
Om eerlijk te zijn ga ik wel lekker. Ik ben gezond en mijn omgeving ook. En gelukkig gaat de FoutenFabriek weer als een trein na het slagveld van de eerste lockdown.
 
Alles gaat nu online. Van de gesprekken met mijn klanten tot de online workshops & lezingen en het Online aanbod.
 
Ik hou enorm veel tijd over, omdat ik niet meer het hele land doorreis.
 
Die tijd kan ik lekker besteden aan sporten. Ik hoop in juni een halve triatlon te gaan doen, dus ik ben nu flink aan het wielrennen en hardlopen.
 
Verder lees ik veel boeken, zoals de nieuwste biografie van Richard Branson. Ik heb in dat boek weer een pareltje ontdekt als het gaat om het leren van fouten. Die deel ik straks met je. Eerst even dit.
 
In het boek staan veel leuke anekdotes over zijn avonturen met ballonvaren en andere gekke dingen. Zoals dit verhaal.
 
Ken je het reuzenrad in Londen? The London Eye? Die werd gesponsord door British Airways, de concurrent van Richard Bransons vliegmaatschappij Virgin Airways.
 
Op de dag in 1999 dat het reuzenrad omhoog getakeld zou worden was er veel pers aanwezig. Alleen lukte dat takelen niet door technische problemen.
 
Richard hoorde dat en besloot snel te handelen. Hij liet een zeppelin overvliegen met de tekst: ‘British Airways krijgt ‘m niet omhoog!’
 
Het was een geniale pr-stunt. Alle media schreven erover en later won hij zelfs prijzen voor deze actie. (Check dit artikel voor een leuke foto)
 
Terug naar zijn les over het leren van fouten. De les gaat niet zozeer over het leren van fouten zelf, maar meer over de negatieve gedachten die je kunt hebben.
 
Negatieve gedachten heeft iedereen en dat is prima. Zolang je ze maar niet als waarheid aanneemt blijven het gewoon gedachten.
 
Het nadeel van negatieve gedachten is dat ze je enorm kunnen belemmeren. Als jij vol goede moed een fout op tafel wilt leggen, dan kunnen negatieve gedachten je tegenhouden.
 
“Als jij deze fout deelt, dan lachen je collega’s je uit. Je manager gaat het tegen je gebruiken bij je beoordelingsgesprek. Je collega’s vinden je vast onwijs dom.”
 
Nu komt de simpele les van Richard.
 
Probeer tegenover elke negatieve gedachte een positieve gedachte te zetten.
 
Als jij deze fout deelt, dan lachen je collega’s je uit 👉 Misschien lachen we even met z’n allen, en vervolgens spreken mijn collega’s hun waardering uit. Daarbij is dit een mooie kans om mijn lefspier te trainen!
 
Je manager gaat het tegen je gebruiken bij je beoordelingsgesprek 👉 Mijn manager gaat mijn lef om naar voren te stappen waarderen.
 
Je collega’s vinden je vast onwijs dom 👉 Mijn collega’s zullen me bedanken voor de les die zij hiervan leren. Nu hoeven zij deze fout niet meer te maken.
 
Een mooi voorbeeld vind ik dat je ook je eigen denken kunt ontwikkelen. Ik ben enorme fan van de groeimindset. Dat betekent dat je de overtuiging hebt dat je jouw capaciteiten kunt ontwikkelen.
 
Vaak worden dan zaken genoemd als sporten, samenwerken of feedback geven. Ik vind het leuk om nog een stapje dieper te gaan.
 
Denk aan creativiteit, omgaan met tegenslagen en dus ook denken. Ik vind dat je je eigen denkpatronen kunt ontwikkelen.
 
Denk daar maar ‘ns over na! 😉

Wil je meer ontdekken over het leren van fouten? Kijk dan bij Workshops & lezingen of bij Online aanbod.