De Brandende Eierkoek

Gisteren lag ik heerlijk op de bank samen met mijn knuffelpinguïn Jan Willem. We luisterden de Elektra Podcast waarin Leon van der Zanden te gast was. In die podcast vond ik een mooie les over het leren van fouten.

De Elektra Podcast gaat over optredens van comedians die helemaal in de soep liepen. Het zijn hilarische anekdotes, en sóms zitten er stiekem pareltjes van lessen tussen over het leren van fouten.

Leon vertelde dat als een optreden compleet mislukt iedereen je na de show negeert. Iedereen ontwijkt je en gunt je geen blik waardig. Hij maakte een vergelijking met de Champions League-finale van 2018, waarin de keeper van Liverpool een gigantische blunder maakte.

De medespelers van de keeper negeerden hem toen ook volkomen. Juist op dat moment was steun waarschijnlijk harder nodig dan ooit.

Het deed me denken aan een verhaal van Peter Pannekoek uit zijn laatste voorstelling over een buitenlandse stam.

Als iemand uit de stam een gigantische blunder had gemaakt, kwam de hele stam om die persoon heen staan. Vervolgens spraken ze allemaal hun waardering uit over wat ze mooi vonden aan hem of haar.

Zou de Champions League-finale anders zijn gelopen als de medespelers hun keeper hadden gesteund? Achteraf bleek de keeper eerder in de finale een hersenschudding te hebben opgelopen en was zijn zicht verminderd.

Een keeper met slecht zicht is niet zo handig, lijkt me. Dat is net zoiets als een dove radiopresentator.

Gelukkig kom ik ook vaak andere voorbeelden tegen. Deze kwam ik via LinkedIn tegen.

Een medewerker van een bedrijf ging zijn eierkoek opwarmen in de oven toen hij een telefoontje kreeg. Hij vergat de eierkoek waardoor deze keihard begon te roken en het brandalarm afging.

Gevolg? Het hele pand werd ontruimd. Snel vonden ze de eierkoek, die in de prullenbak belandde. Toen deed de directeur iets briljants.

Hij haalde de eierkoek uit de prullenbak en goot deze in plexiglas. Hij maakte er een award van en bedankte de medewerker voor de brandtest. Alle systemen werkten goed en iedereen kon snel naar buiten.

Kijk! Dit is de award 🙂

Als nieuwe medewerkers daar in dienst komen, krijgen ze standaard dit verhaal te horen van de directeur. Zo laten ze zien dat je fouten mag maken, en dat ze het belangrijk vinden dat je er iets van leert. Van dit soort verhalen word ik enorm blij.

 

Wil jij stappen zetten naar radicale openheid over fouten, tegenslagen en mislukkingen? Kijk dan even bij Workshops & Lezingen of bij Online aanbod.