Zo ga je om met afwijzing

Iedereen is weleens bang om afgewezen te worden.

Bij een sollicitatiegesprek.

Als je gaat afrijden.

Als je in de selectie van je sportclub wilt komen.

Of als je meedoet aan een wedstrijd waarbij je jouw talent mag laten zien.

Dus hoe kom je af van de angst voor afwijzing?

Om eerlijk te zijn is dat een moeilijk en lang proces. Wat je beter kunt doen is:

“leren omgaan met de angst voor afwijzing”

Hoe doe je dat?

Tip 1:

Focus je op meerdere doelen. Spreid je kansen. Zorg voor meerdere sollicitaties. Afgewezen worden bij één is dan minder erg.

Tip 2:

Scheid wat je doet van wie je bent. Als je afgewezen wordt ben je nog geen slecht mens. Een kennis van mij werd afgewezen als presentator van het klokhuis. Hij kwam tot de laatste vijftig van de negenhonderd. Hij vond zichzelf toen meteen een slechte presentator. Het lag niet aan hem dat hij werd afgewezen. De rest was gewoon beter en had meer ervaring.

Tip 3:

Je hebt “Neetjes” nodig voordat je een “Jaatje” krijgt. De eerste paar keer zal je misschien afgewezen worden. Calculeer dat in. Na elke afwijzing ben je weer dichter bij je doel.

Tip 4:

Zodra het tegenzit ga je van nature op negatieve dingen letten en vergeet je de positieve dingen. Train jezelf om op de positieve dingen te letten. Een halve finale halen is geen finale, maar wel beter dan stranden in de voorronde. En je leert meer dan wanneer je helemaal niet mee zou doen.

Tip 5:

Richt je op je ontwikkeling in plaats van het presteren. Als je doel “goed worden in solliciteren” is in plaats van “ik moet aangenomen worden”, dan is je sollicitatiegesprek sneller een succes. Afwijzing is dan minder erg.


Wil jij stappen zetten naar radicale openheid over fouten, tegenslagen en mislukkingen? Kijk dan even bij Workshops & Lezingen of bij Online aanbod.