3 tips om te leren van fouten

Ik zat midden in een eerste romantische date in een hippe cocktailbar toen het gebeurde. Mijn date keek me vragend aan. Oei. Hoe kon ik mij hieruit redden? Wat er gebeurde: vanaf de andere kant van de intieme bar riep een andere dame keihard iets naar mij. ‘Hé, Foute Frank!’

Tja. Hoe leg ik dit uit? 

Die bijnaam heb ik gekregen door een oefening waarmee ik mijn workshops start. De oefening is lekker interactief en breekt het ijs. De dame die het riep was een oud-deelnemer.

Mijn naam is Frank Deuring, trouwens. Ik ben de oprichter van de FoutenFabriek en ik help organisaties om positief naar fouten te kijken door het geven van workshops en lezingen.

Ik wil graag drie tips met jullie delen.

Tip 1: Beloon het toegeven van fouten

Gaan we fouten maken belonen? Nee, we gaan het toegeven van fouten belonen. Bedank je collega voor het delen van fouten en koppel dat aan iets positiefs. ‘Bedankt voor het delen. Ik vind dat dapper!’

Mensen vinden fouten delen best moeilijk. Ze zijn bang voor negatieve reacties, boosheid of hebben de angst om belachelijk gemaakt te worden. Dat vind ik zonde. Want als mensen fouten onder het tapijt vegen in plaats van ze te delen, gaat er veel waardevolle kennis verloren.

Tip 2. Focus op de ‘wat’, niet de ‘wie’

De luchtvaart heeft een methode ontwikkeld die ik ontzettend waardevol vind. Ik ga ‘m met je delen. Ga er maar eens even goed voor zitten.

Zij vinden leren belangrijker dan straffen. ‘We gaan op zoek naar de dader!’ Dat is vaak een eerste reactie als iets fout gaat. Op zoek gaan naar de dader zorgt er alleen voor dat mensen minder open worden over fouten. Je kunt deze filosofie vrij simpel vertalen.

Gaat iets fout? Focus op de “wat ging er fout?”, in plaats van “wie heeft de fout gemaakt?”.

Tip 3. Maak een Cv der Mislukkingen

Weet je wat echt leuk is? Je successen delen met je collega’s. Daarna pak je stralend alle roem en schouderklopjes. Maar ik wil je ook uitdagen om eens al jouw missers en mislukkingen op een rijtje te zetten met de geleerde lessen.

Welke projecten zijn mislukt? Welke blunders heb je gemaakt? Welke tegenslagen heb je gehad?

En, het allerbelangrijkste: wat heb je daar allemaal van geleerd? Je zou bij elke meeting één iemand hier de gelegenheid voor kunnen geven.

Pas deze drie tips toe en je gaat vanzelf meer leren als team en organisatie. Het kan een uitdaging zijn, maar bedenk goed dat het delen van fouten ook iets is wat je kunt leren.

(Deze blog verscheen eerder in Durf magazine)

Wil je meer ontdekken over het leren van fouten? Kijk dan bij Workshops & lezingen of bij Online aanbod.