Wat is psychologische veiligheid – en waarom is het essentieel voor elk team?

Wat is psychologische veiligheid – en waarom is het essentieel voor elk team?

Wat als ik je vertel dat er iets bestaat dat alles kan veranderen in jouw organisatie? Iets wat invloed heeft op enorm veel gebieden zoals samenwerking, leiderschap, vertrouwen, en groei. Al deze gebieden kunnnen een boost krijgen door een hoge psychologische veiligheid. 

Wat is psychologische veiligheid eigenlijk?

Psychologische veiligheid betekent dat je je in een team veilig voelt om je uit te spreken, fouten toe te geven, vragen te stellen of ideeën te delen – zonder bang te zijn voor afwijzing of straf.

Amy Edmondson, een van de grondleggers van het concept, noemt het “a shared belief that the team is safe for interpersonal risk taking.” In gewone taal: durf jij je mond open te doen, ook als het spannend is?

Ik zie psychologische veiligheid als de onzichtbare lijm die teams bij elkaar houdt. Zonder die lijm blijven we op onze hoede. Dan zeggen we ja terwijl we nee denken. Dan slikken we twijfels in, delen we onze ideeën niet, en groeit er onder de oppervlakte iets wat niemand wil benoemen.

Een mooi voorbeeld vind ik een klant van mij waarbij projecten sneller dan gepland werden opgeleverd omdat mensen actief mee dachten en hun mond open durfden te doen. Soortgelijke teams hadden altijd vertraging.  

Waarom is het zo essentieel?

De impact is enorm. Teams met psychologische veiligheid zijn:

  • Creatiever
  • Productiever
  • Veerkrachtiger
  • Beter in het geven én ontvangen van feedback
  • Sneller in leren van fouten

Google deed een groot intern onderzoek (Project Aristotle) en ontdekte dat psychologische veiligheid de belangrijkste succesfactor is in topteams. Niet de kennis, ervaring of structuur – maar veiligheid.

En het mooie is: je hoeft geen “perfect” team te hebben om dit te bouwen. Maar het begint wel met bewustwording. En met leiders die het voorbeeld durven geven.

Psychologische veiligheid is niet hetzelfde als “altijd lief zijn”

Dit is belangrijk om te benoemen: psychologische veiligheid betekent niet dat alles altijd gezellig is. Het betekent dat je open én eerlijk kunt zijn. Dat je lastige gesprekken niet uit de weg gaat. Dat er ruimte is voor wrijving, zolang het veilig is.

In een veilig team kun je dus zeggen: “Ik ben het hier niet mee eens.” Of: “Ik snap het niet helemaal.” Of zelfs: “Ik heb een fout gemaakt.”

In mijn lezingen en workshops krijg je lekker veel concrete voorbeelden over hoe je dit in de praktijk voor elkaar krijgt. 

Waarom ik hierover spreek

Ik geef lezingen en workshops over psychologische veiligheid omdat ik zie wat er gebeurt als het ontbreekt – en wat er vrijkomt als het aanwezig is. Het raakt aan vertrouwen, leiderschap, moed en menselijkheid. En het is zó waardevol als teams dit samen durven aan te kijken.

Elke keer weer zie ik deelnemers denken: “Ah, dit is waarom het soms schuurt.” Of: “Nu snap ik waarom ik me niet uit durfde te spreken.” Die inzichten maken het verschil.


Wil je hier als organisatie mee aan de slag?

Ik help teams en leiders om psychologische veiligheid niet alleen te begrijpen, maar ook te ervaren. Wil je weten hoe? Neem contact met me op of boek een lezing die je team in beweging zet.

👉 Nieuwsgierig naar een Keynote, Lezing of Workshop over psychologische veiligheid? Check dan deze pagina. 

👉 Neem meteen contact op om een boeking te plaatsen of om kennis te maken.